מהו אוטיזם
בית > גישות טיפול > מהו אוטיזם
אוטיזם
המנעד הטיפולי בו מטפלים סולם, הינו רחב ועוסק בילדים ונוער עם נכויות התפתחותיות שונות:
אוטיזם והפרעות תקשורת, תסמונות שונות, פיגור, ליקויי למידה, קשיים תפקודיים מוטוריים, שפתיים וקוגניטיביים או הסובלים מחסכים רגשיים, נפשיים או סביבתיים –
מרמות תפקוד קלות ועד רמה בינונית ומורכבת.
במערכת לומדים ילדים ונערים במסגרות של סולם מנוהלות בידיהם האומנויות של אנשי מקצוע מהגדולים בתחום!
מהו אוטיזם?
אוטיזם הינו לקות – הפרעה נוירו-התפתחותית נרחבת המתייחסת למגוון מצבים המאופיינים ומשפיעים בעיקר בכישורים חברתיים, תקשורת, יחסים בין אישיים, וויסות עצמי.
אין אוטיזם אחד אלא תת-סוגים רבים, אשר משפיעים ברמות ובדרגות שונות.
המושפעים משילוב של גורמים גנטיים וסביבתיים. לכל אדם הסובל מאוטיזם יש סט מובהק של חוזקות ואתגרים. יש אנשים שעשויים לדרוש תמיכה משמעותית בחיי היומיום שלהם, בעוד שאחרים עשויים להזדקק לתמיכה פחותה, ובמקרים מסוימים לחיות באופן עצמאי לחלוטין.
האוטיזם לא משפיע על הנראות החיצונית של ילדים ואנשים על הרצף/ספקטרום האוטיסטי.
אך בא לידי ביטוי בעיקר בקושי להבין ניואנסים (דקויות), ליצור אינטראקציה חברתית נכונה, מה שעלול להביא אותם לחוסר תקשורת והבנה באופן שכיח.
האוטיסטים מתאפיינים בהצמדות נוקשה לרוטינות או לדפוסים חזרתיים של התנהגות מילולית כמו חזרה על אותו צליל, מילה או תנועה חוזרת, הימנעות מקשר עין וחוסר בהבעות פנים, תחומי עניין מצומצמים או מקובעים מאוד העדפה לצפוי והמוכר, והבעת מצוקה משינויים כולל מאכלים חדשים או שינויים בלוח הזמנים ואף חווים קושי בויסות החושי (סף גירוי גבוה/נמוך).
מהי תסמונת אספרגר?
אספרגר הינו תסמונת שעומדת על הרצף האוטיסיטי וממוקמת על הקצה הקל שלו –
רמת האינטלגנציה תקינה ואפילו יכולה להיות גבוהה, אך הכישורים החברתיים והתפקודים מהווים פער משמעותי.
1944: התסמונות תוארה ואופיינה ע״י רופא הילדים האוסטרי – הנס אספרגר – אינטליגנציה רגילה עד גבוהה. אך חוסר כישורים חברתיים ונטיה להתנהגות מסורבלת ומגושמת.
1981: הפסיכיאטרית הבריטית – לורנה ווינג פרסמה סדרת מחקרים דומים. בו טבעה את המונח “תסמונת אספרגר”.
1994: תסמונת אספרגר הופיעה במדריך האבחוני והסטטיסטי להפרעות נפשיות.
2013: ספר האבחנות – DSM-5. מגדיר את אספרגר תחת השם הרצף האוטיסטי – Autistic Spectrum Disorder “הפרעת ספקטרום האוטיזם”
סימני אוטיזם
סימני אוטיזם מופיעים בדרך כלל עד גיל שנתיים או שלוש. עיכובים מסוימים בהתפתחות יכולים להופיע מוקדם יותר, ולעיתים קרובות ניתן לאבחן אותו כבר לאחר 18 חודשים.
מחקרים מראים כי התערבות מוקדמת מובילה לתוצאות חיוביות בהמשך חייהם של אנשים עם אוטיזם!
אבחנה מוקדמת של אוטיזם הינה נקודת מפנה חשובה במסע ארוך להבנת עולמו של הילד המאפשרת התקדמות משמעותית והישגים התפתחותיים ניכרים, מיצוי הפוטנציאל ולמימוש יכולותיו של כל ילד לקחת חלק בסביבה ובחברה ולזכות, באיכות חיים, ברווחה נפשית ובהגשמה עצמית, באופן הטוב ביותר עבורם.
לאבחנה של אוטיזם נדרש אבחון על ידי /נוירולוג וכן על ידי פסיכולוג קליני/התפתחותי. ניתן לקבל הפניה דרך רופא הילדים למכון להתפתחות הילד לצורך אבחון, או לפנות לגופים מאבחנים אחרים בבתי חולים, במרכזים ייעודיים או באופן פרטי.
טיפולים וסיוע מקצועי לאוטיסטים
ישנם סוגים רבים של טיפולים זמינים. הכוללים אימון מיומנויות חברתיות, ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה, טיפול באינטגרציה חושית ושימוש בטכנולוגיה מסייעת:
טיפול קוגניטיבי התנהגותי יכול לסייע בהתמודדות עם חרדות ואתגרים אישיים אחרים.
שיעורי אימון למיומנויות חברתיות יכולים לעזור במיומנויות שיחה ובהבנת רמזים חברתיים.
טיפול בדיבור יכול לעזור בשליטה קולית.
ריפוי פיזי ועיסוק יכול לשפר את התיאום.
ועוד.
ארגון סולם משכיל למשוך אליו כוח אדם מקצועי ואיכותי, ולהגיע להישגים יוצאי דופן בתחום השילוב והמענה לקהלי היעד שלו, זו לצד הקפדה על יחס אישי ואיתור תוספות תקציביות לצורך מתן שלל מענים שלא בסל.
אנו עדים לגידול המתמשך בגילאי 0-18 בישראל. מספר הילדים בעלי צרכים מיוחדים ואוטיזם גדל.
הצוות של סולם מקצועי בכיר ומיומן. מערך השתלמויות בשגרה, מאפשר פיתוח מקצועי של כלל אנשי הצוות, ותמיכה בהצמחת צוות מקצועי ואיכותי המשלב רגישות ואכפתיות גבוהה לילדים, זיהוי הפוטנציאל בכל ילד ודוחף אותו לממש את היכולות שלו. בנוסף, בשיתוף אוניברסיטאות מובילות בישראל, מתקיים מחקר מתמשך לשיפור ולפיתוח כלים מקצועיים לאיתור, אבחון וטיפול בבעיות התפתחותיות שונות. סולם מוכר ומוערך מאוד בקרב קהיליית הרופאים, הפסיכולוגים והמטפלים הפרא רפואיים.
כ- 30% מבוגרי סולם יצאו ממעגל החינוך המיוחד והצליחו להשתלב במסגרות המשך רגילות!
צוות סולם בונה לילד תכנית טיפול שנתית לפי צרכיו הרבה מעבר לסל התקציב אותו הוא מקבל ממשרד החינוך. הטיפולים הנוספים הם שגורמים להצלחה האדירה של סולם. במרכזים ניתנים שירותים טיפוליים וחינוכיים כוללניים ע”י צוותות מקצועיים החוסכים להורים ולילדים מאמץ מיותר של ריצות למכונים שונים על חשבון שעות עבודה או תפקוד מיטבי בבית.
אחת מהמטרות הדגל החשובות שלנו, בנוסף, הינה העלאת המודעות ושינוי עמדות בחברה והשפעה על מדיניות וחקיקה.